Droom jij ervan om zacht water te hebben in jouw woning, dan is het interessant om de besparingen en de kosten waterontharder eens te vergelijken. Uiteraard moet je voor een waterontharder betalen en moet deze ook geplaatst en onderhouden worden, maar je maakt ook besparingen. Je apparaten gaan langer mee en gebruiken minder energie. Je kunt het gebruik van je schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en wasmiddelen halveren. Een waterontharder heeft dus net als een energiebesparende maatregel een terugverdientijd. Hier gaan we in op de kosten voor een waterontharder en de besparingen die je maakt. Je zult zien dat het een slimme investering is.

De kosten voor je waterontharder

De kosten voor een waterontharder bestaan uit initiële kosten voor de aanschaf en de installatie en periodieke kosten voor het gebruik ervan. Er zijn twee verschillende soorten waterontharders, namelijk elektronische en mechanische. Elektronische apparaten zijn wat duurder en werken op elektriciteit, terwijl de mechanische apparaten hydraulisch zijn. Daardoor zijn ze ook goedkoper in de aanschaf. Het verschil in prijs zie je hier:

  • Gemiddelde kosten mechanische ontharder: €1750.
  • Gemiddelde kosten elektronische ontharder: €2000.

De installatie

Het installeren van je waterontharder wordt gedaan door een specialist. Die vraagt hier gemiddeld €250 tot €300 voor, als alles op de installatie plek aanwezig is. Een waterontharder wordt aan het begin van je leidingen geplaatst. Je hebt een afvoer nodig, bijvoorbeeld, en ook een stopcontact als je een elektronisch apparaat hebt gekozen. Moeten deze nog worden aangelegd, dan zijn de kosten voor de waterontharder installatie uiteraard hoger.

Onderhoud

Vervolgens is het altijd verstandig om je waterontharder goed te laten onderhouden. Uiteindelijk bespaart dat geld, omdat je apparaat langer meegaat en deze minder regelmatig gerepareerd zal moeten worden. Tijdens het onderhoud zal een specialist je waterontharder reinigen en het zout bijvullen. Het water wordt getest op hardheid en bacteriën. De bewegende onderdelen worden gesmeerd, de versleten onderdelen worden vervangen en kleine reparaties worden direct uitgevoerd. De kosten voor waterontharder onderhoud zijn ongeveer €75 per jaar.

Zout- en elektriciteitsverbruik

Waterontharders verbruiken zout. Dat is nodig om de filters te reinigen. De kosten voor waterontharder zout voor gemiddeld gebruik zijn niet meer dan €25 per jaar. Kies je voor een elektronische waterontharder, dan verbruikt deze energie. Maar omdat deze apparaten tegenwoordig zo zuinig zijn, zal dat niet meer dan een paar euro per jaar zijn. Te verwaarlozen dus.

De kosten en de terugverdientijd

De kosten voor een waterontharder bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Aanschaf en installatie: €2200 eenmalig.
  • Onderhoud, zout en elektriciteit: €100 per jaar.

Tegelijkertijd bespaar je geld op reinigingsmiddelen, shampoo en zeep, op het vervangen van je apparaten en op elektriciteit. De terugverdientijd voor de kosten waterontharder wordt ingeschat als 10 tot 15 jaar. De levensduur van een kwalitatieve waterontharder is 15 jaar. Door te investeren in een waterontharder krijg je dus uiteindelijk gratis zacht water en kun je soms zelfs een klein bedrag besparen. Dit is dan ook vanuit financieel opzicht een uitstekend idee. Kijk bij interesse snel op de website van Goedkopewaterontharders!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.