Het is een goed idee om eerst een tuinontwerp te maken voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een nieuwe tuin of het renoveren van je huidige tuin. Door van tevoren goed over alles na te denken voorkomt je dat je later tegen onverwachte zaken aanloopt. Daarnaast krijg je ook een beter inzicht in de kosten. In dit artikel geven we je 5 tips om zelf je tuin te ontwerpen.

Inspiratie opdoen

Start met het opdoen van inspiratie om te kijken wat je zelf wel en niet mooi vindt. Je kunt hiervoor online naar foto’s van tuinen kijken of loop eens een rondje door je woonplaats om te zien wat anderen met hun tuin hebben gedaan. Maak aantekeningen over alles dat je mooi vindt, zodat je hier op terug kunt vallen tijdens het maken van je tuinontwerp.

Teken op schaal

Het is belangrijk om je tuinontwerp op schaal te tekenen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt inschatten of alles wel gaat passen in je tuin, je wilt natuurlijk niet dat je er tijdens het aanleggen van je tuin achter komt dat de nieuwe overkapping of pergola toch eigenlijk net wat te groot is voor je tuin. Start dus met het maken van een basistekening van je tuin op schaal en maak daar wat kopieën van die je kunt gebruiken voor het maken van je uiteindelijke ontwerp.

Start met de grote elementen

Begin met het plaatsen van de grote elementen in je tuinontwerp. Denk hierbij aan zaken zoals tuinbestrating, een terras, gazon, overkapping, vlonder of vijver. Als je dat eenmaal op de gewenste locatie hebt staan, kun je de rest van de tuin daar omheen ontwerpen.

Tuinafscheiding

Het type tuinafscheiding dat je kiest heeft een enorme invloed op de uiteindelijke sfeer van je tuin. Een groene haag of heg heeft een hele andere uitstraling dan een strakke schutting. Zorg er dan dus ook voor dat je tuinafscheiding kiest die goed bij de rest van je ontwerp past.

Beplanting

Als laatste is het ook verstandig om bij het maken van je tuinontwerp ook alvast na te denken over de beplanting die je in de tuin wilt hebben. Begin met het intekenen van de borders en bepaal daarna welke soort planten je in elke border wilt plaatsen. Het is dan wel belangrijk om hierbij rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht en de grondsoort, zodat je planten kiest die het goed doen onder die omstandigheden. Weet je hier zelf niet genoeg van? Vraag dit dan na bij een professional zoals een hovenier of tuinontwerper.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.