Als mensen gaan verhuizen, komt er altijd een belangrijke vraag naar boven. Hoeveel geld is mijn eigen huis waard? Veel mensen doen een inschatting, maar na de daadwerkelijke taxatie zitten ze er flink naast. Je kan je huis tegenwoordig ook makkelijk laten taxeren door een makelaar. Dan kan je in ieder geval zelf niet een foute inschatting maken, voordat de echt taxatie plaatsvindt. Hieronder een paar tips die je kan doen om niet in verwarring te komen.

Tip 1: online taxeren

Er zijn tegenwoordig veel websites, waar je je huis kan laten taxeren. Je vult dan een online vragenlijst in en als antwoord heb je het bedrag. Dit is een indicatie van hoeveel geld het waard zou kunnen zijn. Dit is echter natuurlijk geen garantie, omdat de website niet kan zien in welke staat je huis is. Ga er daarom vanuit dat dit bedrag soms nog erg kan verschillen. Maar je hebt een kleine indicatie van een mogelijk bedrag.

Tip 2: Gratis laten taxeren

Veel makelaars doen tegenwoordig aan gratis een huis laten taxeren. Dit is al beter dan een online taxatie. Want de makelaar komt zelf langs in je huis en kan met ervaring kijken naar dingen in je huis. Je moet er wel voor zorgen dat jouw makelaar geverifieerd is voor taxatie. Omdat niet elke makelaars dat zijn. Let ook op dat een makelaar partijdig is, de makelaars hebben een ander doel dan een taxateur. Een taxateur is namelijk onpartijdig. Wil je gratis je huis laten taxeren dan kan je een waardebepaling laten uitvoeren.

Tip 3: Ga altijd van het laagste uit

Als je je huis hebt laten taxeren, ga dan altijd uit van het laagste bedrag. Zo kan het alleen maar meevallen met je berekeningen. Natuurlijk hoef je niet erg onder het verwachte bedrag te zitten. Maar reken er maar niet op dat het bedrag veel hoger zou zijn dan een werkelijke taxatie. Vraag altijd aan je makelaar, wat de reden is het van het bedrag wat eruit gekomen is. Door ervaring kan de makelaar vertellen hoe de prijs berekend wordt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.