Als je een nieuwe loungeset koopt en naar het materiaal kijkt, dan kom je verschillende termen tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld loungesets gemaakt van teakhout, wicker of rotan. De materialen hebben ieder hun voor- en nadelen en ook qua prijs lopen de bedragen uiteen. Aangezien een loungeset zeker niet goedkoop is, is het wel belangrijk dat je je goed inleest. Daarom leggen we hieronder uit welke materialen er zoal gebruikt worden voor een loungeset! 

Rotan loungeset

We trappen af met rotan loungesets. Dit type materiaal heb je vast en zeker al eens voorbij zien komen, want veel tuinstoelen worden van rotan gemaakt. Ze worden soms ook wel rieten stoelen genoemd, maar eigenlijk heet het materiaal dus rotan, een soort liaan (klimplant). Deze lianen worden op grote schaal verbouwd en gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Bij de verbouwing wordt de natuur niet intensief belast, dus wat dat betreft is rotan duurzaam te noemen. Wel zit er een nadeel aan dit materiaal: het onderhoud. Gezien de natuurlijke aard van rotan is de kans relatief groot dat het scheurt of uitdroogt. Tuinmeubilair van rotan kun je dan ook niet het hele jaar buiten laten staan. Ook is het licht qua gewicht, dus moet je oppassen dat het niet wegwaait tijdens een winderige dag. 

Wicker loungeset

Loungesets van wicker zijn steeds populairder aan het worden tegenwoordig. Wicker lijkt qua uiterlijk op gevlochten rotan, maar het verschil is dat wicker van kunststof gemaakt wordt en dus niet natuurlijk is. Wicker loungesets zijn om deze reden een stuk makkelijker qua onderhoud, vergeleken met exemplaren van rotan. Wicker kan in verschillende diktes gemaakt worden en hoe dikker het wicker, des te langer de levensduur van de loungeset is. Wicker loungesets kunnen het hele jaar door buiten blijven staan en het materiaal is eenvoudig proper te houden met een sopje. Net als rotan is wicker ook licht van gewicht, dus loop je hier ook kans dat het wegwaait. 

Houten loungeset

Houten loungesets geven vaak een unieke en sfeervolle uitstraling aan de tuin. Ook waait het niet zo snel weg, vergeleken met rotan en wicker. Wel is hout een stuk duurder en daarnaast vergt hout ook meer onderhoud. Om de onderhoudswerkzaamheden toch tot het minimum te beperken, raden we aan om loungesets van teakhout te kiezen. Dit type hout is namelijk heel sterk en kan daarnaast goed tegen vocht. Een teakhouten loungeset kun je dus ook gerust buiten laten staan. Wel moet je het hout ongeveer vier keer in het jaar behandelen met een speciale onderhoudsspray.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.