Heb je een tegelvloer die ongelijk lijkt te zijn? Heb je problemen om het er egaal uit te laten zien? Of wil je een nieuwe vloer over je scheve vloer heen leggen en zorgen dat die wel recht is? In deze blogbijdrage laten we je zien hoe je een tegelvloer egaliseert met behulp van eenvoudige stappen en benodigdheden. We zullen ook bespreken wat de voor- en nadelen zijn van zelf je tegelvloer egaliseren in vergelijking met het uitbesteden van de taak.

Hoe een tegelvloer te egaliseren

Je hebt nodig:

  • Een waterpas
  • Een rechte rand (een lange waterpas of een krijtlijn)
  • Afstandhouders voor tegels 
  • Thinset mortel 
  • Getande spaan 
  • Voegmiddel 
  • Spons en emmer 

Controleer de vloer eerst op scheuren of gaten. Deze moeten worden gerepareerd voordat je met het egaliseren van de vloer begint. Gebruik vervolgens je waterpas en een liniaal om het hoogste punt van de vloer te vinden. Dit is waar je begint met egaliseren. Om de vloer te egaliseren, moet je thinset mortel onder de tegels aanbrengen. Je kunt dit doen met een getande spaan. Begin in een hoek en werk zo over de vloer, voeg  mortier als je gaat 

Gebruik afstandhouders om ervoor te zorgen dat de tegels tijdens het leggen gelijkmatig verdeeld zijn. Wanneer je aan het eind van een rij bent gekomen, controleer je met een waterpas of de tegels gelijk liggen. Als dat niet het geval is, stel je ze bij tot ze waterpas liggen. Als alle tegels gelegd zijn, laat je de mortel 24 uur drogen voordat je ze gaat voegen. 

Om de vloer te voegen, meng je wat voegmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Breng het aan met een rubberen drijver en werk het in de ruimtes tussen de tegels. Veeg overtollig voegmiddel weg met een vochtige spons en laat het 24 uur drogen voordat je erop loopt. 

De voor- en nadelen van het zelf egaliseren van uw tegelvloer vs. uitbesteden

Er zijn  voor- en nadelen van het zelf egaliseren van je tegelvloer. Aan de ene kant bespaar je geld als je het zelf doet. Aan de andere kant is het een tijdrovend project dat enige vaardigheid en kennis vereist. Als je niet zeker bent van je capaciteiten, kan het beter zijn om een professional in te huren 

Het uitbesteden van dit werk heeft ook zijn eigen voor- en nadelen. Iemand inhuren om het werk voor je te doen kost uiteraard meer geld. Maar het zal waarschijnlijk sneller gaan en met minder fouten. Uiteindelijk hangt de beslissing om je tegelvloer zelf te egaliseren of iemand in te huren af van je budget, tijdschema en vertrouwen in je eigen vaardigheden.

In ieder geval weet je nu wat je te doen staat bij het egaliseren van je tegelvloer. Bedankt voor het lezen en succes!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.