Betonlateien zijn eigenlijk onmisbaar bij iedere verbouwing of nieuwbouw van een woning of een bedrijfspand. Betonlateien vormen een overspanning boven diverse muuropeningen. Het kan hierbij gaan om deuropeningen, raamkozijnen of een andere nis. Het belangrijkste waar een betonlatei voor zorgt is dat het naastgelegen metselwerk intact blijft. Betonlateien voorkomen dat er scheuren of barsten ontstaan in de stenen en voegen. Doordat een betonlatei in het metselwerk wordt geïntegreerd ontstaat er dus een goede en degelijke constructie wat stabiliteit biedt aan de muren. Betonlateien zijn zowel te gebruiken aan de binnenkant van een muur maar ook aan de buitenzijde. En omdat ze een mooie uitstraling hebben mogen ze best in het zicht worden geplaatst. Dit wordt schoonwerk genoemd.

Betonlateien met een waterhol

Betonlateien kunnen voorzien zijn van een zogenaamd waterhol. Deze lateien zijn uitstekend geschikt om te gebruiken aan de buitenzijde van een pand. Een waterhol is eigenlijk een soort gleuf. Deze zorgt ervoor dat neerslag netjes wordt afgevoerd en niet langs het metselwerk sijpelt. Gebeurt dit wel dan is de kans groot dat er na verloop van tijd vervelende vochtplekken in het metselwerk verschijnen. Dit ziet er niet alleen onooglijk uit maar kan ook zorgen voor poreuze plekken in de stenen en voegen.

Betonlateien in verschillende afmetingen verkrijgbaar

Iedere overspanning vraagt weer om andere formaten betonlateien. Gelukkig is voor elke opening een passende oplossing verkrijgbaar. Betonlateien zijn leverbaar in verschillende afmetingen. Dit geldt voor de hoogte, breedte en de dieptematen.
Betonlateien zijn gemaakt van gewapend beton. Dit is een combinatie van het allerbeste beton en wapeningsstaal. Dit staal neemt de trekkrachten op terwijl het beton drukkrachten opneemt. Tezamen zorgt het er dus voor dat scheurvorming  zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bij gebruik van betonlateien, ook wel draagstenen of draagbalken genoemd, bij bijvoorbeeld een spouwmuur is het beter om er twee te plaatsen. Eén aan de binnenkant en ééntje aan de buitenkant. Het is wel zaak dat deze betonlateien niet met elkaar in contact komen. Dit heeft te maken met de isolatie die in dergelijke muren zit. Met wat handige tips kan men makkelijk zelf betonlateien plaatsen. Omdat deze nogal zwaar zijn is een extra paar handen bij het plaatsen mooi meegenomen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.