Ga je binnenkort je tuin aanpakken en is je keuze gevallen op de laurier? Dan wil je daar natuurlijk meer over weten. Wanneer is de beste tijd om de laurier te planten? Waar groeit deze plant het beste? En hoe moet ik deze plant onderhouden? Dit zijn slechts enkele vragen die bij je op kunnen komen. Gelukkig lees je hier alles over de laurier!

Wat is een laurier?

De laurier is een wintergroene heester en heeft de mooie Latijnse naam Laurus nobilis gekregen. Oorspronkelijk komt deze plant uit het Midden-Oosten, maar ook hier in de tuin groeien ze goed. De laurier is winterhard en blijft ook de winter mooi groen van kleur. Het is dan ook niet vreemd dat deze plant vaak als haagplant wordt gekozen. De laurier is daarnaast ook een sterke plant en kan geplant worden in de schaduw, maar ook in de volle zon. Om een haag van laurier mooi te houden, is het wel belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dat betekent regelmatig snoeien en voldoende water geven. Ook kan het nodig zijn de laurierplanten zo nu en dan te voorzien van extra voedingsstoffen. 

Het planten van de laurier

Een laurier kun je het beste planten in het begin van het voorjaar of in het begin van het najaar, maar ook de overige periodes is het planten geen probleem. Dat deze plant zo flexibel is, heeft te maken met zijn sterke karakter. Geef hem voldoende water en voedingsstoffen en binnen korte tijd ontwikkelt de plant zich tot een mooie haag. Voor het planten van een haag van laurier, dien je een sleuf te graven van ongeveer 50×50 cm. Eventueel kun je de grond wat verrijken met voedingsstoffen voordat je de planten plant. Na het planten van de laurier, vul je het gat weer op en stamp je deze stevig aan. Geef de laurier vervolgens ruim water en zorg ervoor dat je dit de komende dagen herhaalt. 

De laurier verzorgen

Net als andere haagplanten, dient de laurier ook goed bewaterd worden. Zeker wanneer hij net geplant is. In droge periodes kan de laurier wat aangeslagen lijken. Hij laat zijn blad wat hangen en dat kan duiden op watergebrek. Zorg er dan ook voor dat je in droge periodes minstens eens per week de laurier voldoende water geeft. Doe dat bij de onderkant van de haag en niet op het blad zelf. Hiermee voorkom je eventuele verbranding of schimmelvorming van het blad. Ook bemesting is een essentieel onderdeel van de verzorging. Wil je dat jouw haag mooi vol wordt en goed groeit, dan is het verstandig regelmatig te bemesten. De laurier prefereert organische mest, daarmee zal hij mooi gelijkmatig groeien. Ook het snoeien is een onderdeel van de verzorging van de laurier. Deze plant groeit snel en tijdig snoeien is dus gewenst. Doe dit in het voorjaar en in de nazomer nog een keer. Zo kun je ook in de wintermaanden genieten van een mooie groene haag.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.