Niet iedereen is dol op tuinieren. Maar veel mensen willen wel graag genieten van een tuin. Je komt dan al snel uit op een tuin voor luilakken: veel plezier en weinig werk! Echter zelfs een tuin voor luilakken kan niet geheel zonder verzorging. Maar de hoeveelheid zorg die nodig is, kan aanzienlijk worden verminderd. Door bijvoorbeeld een slimme plantenkeuze, eenvoudige ontwerptrucs en een beetje laissez-faire. Lees verder voor tips van hovenier Rhenen

Weinig onderhoud gewenst

Een tuin die weinig onderhoud vergt, is bijzonder in trek wanneer je bijvoorbeeld door je werk of je gezin alleen in het weekend tijd hebt om te tuinieren. Maar ook wanneer je om gezondheids- of ouderdomsredenen minder kan tuinieren. Feit is: tuinen die weinig onderhoud vergen, kunnen er net zo goed uitzien als tuinen die veel onderhoud vergen. Ook bestaande tuinen kun je met een paar eenvoudige trucs zo omvormen waardoor ze minder werk vragen. Als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt, is het belangrijk om goed te plannen!

Bestrating

Paden zijn noodzakelijk in elke tuin. Bestrate varianten van klinkers, natuursteen of betonsteen zijn het duurzaamst met een stabiele onderbouw. Bladeren kunnen gemakkelijk van tuinpaden worden geveegd en ook het maaien van aangrenzende gazons is geen probleem. Als je geen voeggroei wilt, gebruik dan speciaal voegzand tegen onkruid bij het leggen van de straatstenen. In tegenstelling tot paden van grind of boomschors blijven het uitzicht en de stabiliteit van de verharde paden altijd onveranderd.

Een gazon dat weinig onderhoud nodig heeft

Als je iets meer uitgeeft voor gazonzaad, bespaar je jezelf vele maaibeurten: zaad van een merknaam van hoge kwaliteit groeit langzamer en dichter. In grote tuinen is het ook de moeite waard een robotmaaier aan te schaffen. Op kleine oppervlakken kun je eventueel helemaal afzien van gazons en in plaats daarvan grind, bestrating en bloemperken aanleggen.

Bloeiende perken met uithoudingsvermogen

Met tuinplanten en vaste planten die weinig onderhoud vergen, kun je kosten (en tijd) besparen op jaarlijkse herbeplanting. Kies vooral voor kleine perken slechts een paar verschillende soorten, geplant in groepjes van drie tot vijf. Als je de exacte aanwijzingen voor standplaats en plantafstand op de verkoopetiketten volgt, zullen de vaste planten zich thuis voelen. Vooral langlevende soorten zoals de daglelie, de pioenroos of de kraanvogelbloem zullen vele jaren op dezelfde plaats bloeien zonder te splitsen. Tip: Als je jonge planten van flox of clematis het eerste jaar in potten op het terras hoger laat groeien, hebben slakken minder kans als je ze later in het perk uitplant.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.