Met water verzadigde gazons worden meestal veroorzaakt door enkele grote problemen, die allemaal te maken hebben met het onvermogen van water om door de grond te stromen. Verdichting is een belangrijke factor omdat dichte grond geen ruimte heeft voor water om door te stromen. Verdichte grond komt voor in gebieden met frequente activiteiten, zoals paden of waar kinderen in de tuin spelen. Ook kleirijke bodems kunnen onder water komen te staan omdat de bodem dichter is en de doorlatendheid van lucht en water slecht is.

Slechte wortelstelsels kunnen een oorzaak zijn van wateroverlast, omdat u een dik, goed ontwikkeld en complex wortelstelsel nodig heeft om het water dat op het gazon valt op te nemen. Dit kun je compenseren door in het voorjaar of het vroege najaar te planten, waardoor je een dikker gazon krijgt.

Hoe een gazon draineren en herstellen

Het eerste wat u moet doen als uw gazon drassig is, is ervoor zorgen dat er niemand op loopt, omdat dit het gras zal verknoeien en het probleem erger maakt dan aanvankelijk het geval is. Wacht tot het meeste water is verdampt, maar als er nog wat water is dat niet verdwijnt, gebruik dan een bezem of borstel om het voorzichtig naar de rand van het gazon of riool te duwen. Voordat u verder gaat, moet u ervoor zorgen dat de grond vochtig is, maar niet nat.

Spik het gazon met een tuinvork, zodat er grote gaten in het gazon ontstaan. Na de eerste gaten en het draineren verwijdert u met een holle-tanden-beluchter nog meer propjes grond uit het gazon. Hierdoor zou het meeste water moeten kunnen weglopen. Vervolgens kunt u tuinzand of compost-topdressing toevoegen om het extra vocht te absorberen en een gezonder gazon op te bouwen. Als het gras eenmaal is vernietigd, kun je de volgende stap zetten: bijzaaien en een extra laag bovengrond of compost aanbrengen.

Een drassig gazon al voorkomen bij de aanleg

Bij de aanleg van nieuwe graszoden zijn er een bepaalde maatregelen die u kunt nemen om een drassig gazon te voorkomen, zelfs als het erg hard heeft geregend. Regelmatig beluchten van uw gazon is van groot belang, omdat er dan voldoende drainage en lucht in de diepere lagen van de bodem kan komen. Beluchting met holle tanden is het beste, omdat dit de beste luchtstroom en drainage naar de lagere bodemniveaus creëert. Zodra het gazon is belucht, kunt u het opnieuw inzaaien zodat de zaden voldoende gelegenheid krijgen om te ontkiemen en een dikkere, complexere set wortels te vormen.

Als u uw graszoden observeert, kunt u zien welke probleemgebieden meer water vasthouden dan andere. Dit kan te wijten zijn aan een oneffen gazon, waar het water nergens heen kan, of door een bijzonder verdichte zone. Deze zones kunnen worden geëgaliseerd en belucht om waterverzadiging te voorkomen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.