Ben je toevallig de trotse eigenaar van je eigen stuk grond? En staat er toevallig een een krakkemikkig houten schuurtje op deze kavel? Of ben je simpelweg geïnteresseerd in wat er allemaal komt kijken bij een sloopproces van zo een schuur? Lees dan vooral verder!

De sloopvergunning

Misschien had je er nog niet aan gedacht, maar wanneer je een bouwwerk zoals een houten schuur wilt laten slopen, moet je ten alle tijden bij de gemeente een sloopmelding doen. En is het nu net zo dat het te slopen schuurtje op een plaatselijke, provinciale of landelijke monumentenlijst staat, dan moet je ook een sloopvergunning aanvragen. Deze kunt u tegelijk aanvragen met de sloopmelding, via het Omgevingsloket Online. De gemeente rekent ongeveer 2% van de sloopkosten.

Het slopen en de sloopkosten

Wat er ook gesloopt moet worden, sloopwerk voer je liever niet zelf uit. Het onjuist slopen, kan namelijk zeer gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Kies dus vrijwel altijd voor het slopen van een bouwwerk voor een professioneel sloopbedrijf. Elk sloopbedrijf hanteert zijn eigen prijslijst, hierdoor kunnen de sloopkosten dus enorm variëren. Hierdoor kan er ter informatie ook geen ruime schatting worden gedaan. Je betaalt namelijk niet enkel het uurtarief van de sloper van het sloopbedrijf, maar ook voor hetgeen wat gesloopt wordt (meestal per vierkante meter). Bovendien rekent de gemeente ook 2% van de sloopkosten. Neem dit laatste dus ook altijd mee in je berekening voor de sloopkosten.

Afvoer van het materiaal

Naast sloopkosten zijn er vaak ook nog de kosten voor het afvoeren van de materialen van bijvoorbeeld het slopen van de houten schuur. Je kunt je vast wel voorstellen dat het niet handig is om al het sloophout met je eigen auto heen en weer kunt brengen naar de dichtstbijzijnde milieustraat. Het wordt daarom sterk aangeraden om een (hout)afvalcontainer te bestellen, te laten leveren en later op te laten halen. Afhankelijk van het afval wat je hebt, de duur van benodigdheid en de grootte van je container, worden de kosten voor deze afvalcontainer bepaald. Denk hierbij dus van te voren goed over na!

De herinrichting

Het is niet altijd het geval, maar soms kan het zijn dat er eisen worden gesteld door de gemeente om het stuk waar bijvoorbeeld de schuur heeft gestaan her in te richten. Dit, bijvoorbeeld om een gewenste uitzicht/uitstraling/functie te behouden. Maak dus vooraf aan het slopen duidelijke afspraken over het doeleinde van het gebied, om onprettige situaties ten alle tijden te voorkomen!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.