Een huisontruiming is altijd maatwerk, omdat elke ontruiming uniek is. Het verloop van een huisontruiming hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, het doel van de ontruiming en de specifieke wensen van de bewoner zelf. In deze blog kom je erachter hoe een huisontruiming in zijn werk gaat. 

Inventarisatie inboedel

Een huisontruiming begint altijd met een inventarisatie van de inboedel. De ontruimer komt langs om inzicht te krijgen in de omvang van de woning en de te ontruimen items. Tijdens dit bezoek worden de spullen bekeken en wordt er een duidelijke planning opgesteld. In samenspraak met de bewoner of de opdrachtgever wordt er bepaald wat er met de spullen moet gebeuren. Dit kan variëren van tijdelijke opslag tot afvoer naar de vuilstort of zelfs opkoop van de inboedel door het ontruimingsbedrijf. Bij opkoop wordt meestal de waarde van de inboedel verrekend met de kosten van de ontruiming. 

Sorteren en leeghalen van de woning

Na de inventarisatie ronde volgt het daadwerkelijke huis ontruimen. De ontruimers gaan systematisch te werken en maken de woning kamer voor kamer leeg. Voor het afvoeren van afval wordt doorgaans een container geplaatst, deze wordt aan het einde van de dag naar de vuilstort gebracht. Spullen die naar een tijdelijke opslagruimte moeten, worden met een vrachtwagen vervoerd. De duur van het leegmaken van de woning varieert, naar voor een gemiddelde woning is één werkdag genoeg. Grotere woningen hebben meer tijd nodig. 

Schoonmaakwerkzaamheden

Het is ook mogelijk om na de ontruiming de woning te laten schoonmaken door de ontruimers. De schoonmaakwerkzaamheden bestaan onder andere uit het reinigen van sanitair en keukenapparatuur. De schoonmaakwerkzaamheden zorgen ervoor dat de woning helemaal klaar is voor oplevering. Ook kunnen de ontruimers herstelwerkzaamheden uitvoeren indien nodig, zoals het verwijderen van vloeren en het dichten van gaten in muren, vooral bij oplevering van huurwoningen. De professionele schoonmaakdiensten die door de ontruimers worden geboden, verzekeren niet alleen een grondige reiniging van de woning, maar ook het herstel van eventuele schade, waardoor de oplevering vlekkeloos verloopt. 

Oplevering van de woning

Je hebt ook de mogelijkheid om de oplevering van de woning aan het ontruimingsbedrijf over te laten. De ontruimers voeren dan een laatste inspectie uit samen met de verhuurder of de opdrachtgever. Na deze inspectie dragen de ontruimers de sleutels over. Dit kan handig zijn in het geval dat je er niet bij kan zijn of ver weg woont. Deze dienst van een ontruimingsbedrijf biedt niet alleen gemak, maar zorgt er ook voor dat de oplevering professioneel en probleemloos verloopt. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten