Heb je al een tijdje het idee om voor in je woonkamer een houtkachel aan te schaffen? De eerste gedachte zal zijn wat voor houtkachel, maar ook hoe je precies de juiste uitkiest. Een aantal tips waar je op moet letten als je besluit een nieuwe houtkachel te kopen. Zo kun je de beste keuze maken en er jarenlang plezier van hebben.

Het doel van de houtkachel

Wat je het eerst moet afvragen is met wat voor doel je de houtkachel gaat gebruiken. Wil je de kachel alleen gebruiken voor de sfeer of moet je de ruimte echt helemaal verwarmen? Het kan zelfs mogelijk zijn om je hele huis met een houtkachel te verwarmen. Een doel voor een houtkachel heeft invloed op de bouw en grootte. Daarom is het verstandig om eerst te bedenken waarvoor je een houtkachel wilt gaan gebruiken.

Is er al een kanaal aanwezig in huis?

Voordat je een houtkachel gaat kiezen bij een specialist is het goed om te weten of er in huis al een kanaal aanwezig is. Is er een kanaal aanwezig, dan kan de haard er op worden aangesloten. Is er geen kanaal aanwezig, dan moet er samen worden gekeken op welke manier dit kan worden aangelegd. Bij het aanleggen van een nieuw kanaal in je huis betaal je uiteraard meer kosten.

Hoe zit het met de grootte van de ruimte?

Belangrijk is om inzicht te krijgen hoe groot het oppervlakte is dat verwarmd moet worden. Warmte van houtkachels wordt aangeduid in de vorm van kiloWatt, oftewel kW. Het is afhankelijk van de isolatie van de ruimte, maar het beste is om uit te gaan van 1 kW per ongeveer 10 m2. Heb je een ruimte van 40m2, dan heb je dus 4 kW aan warmte van je houtkachel nodig. Voor elke ruimte in huis kun je een houtkachel kopen via Woodburner.nl. Let daarbij wel op de eigenschappen van de kachel bij het maken van een keuze.

Het budget en het model

Tegenwoordig zijn er houtkachels in allerlei soorten en maten te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit presolith, speksteen, staal of gietijzer. Je kunt bij sommige houtkachels de haard personaliseren. Wel is het bij gepersonaliseerde houtkachels verstandig om rekening te houden met je budget. Een houtkachel van gietijzer is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een speksteen houtkachel. Echter geeft een speksteen kachel veel meer en langer warmte in je kamer.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.