Als er al iets tijdloos is, dan is het wel dat populaire Marokkaanse tapijt: de berber. Een originele berber geeft je woonruimte een warme sfeer. Dat komt natuurlijk door de wollige structuur van het tapijt. Want een origineel berber tapijt is gemaakt van hoogwaardig schapenwol. Een goede berber heeft daarnaast een hoge, doorgeknipte pool. Zo krijg je die warme en wollige look ook. Of nu de oorspronkelijke kleur (gebroken wit van schapenwol) is behouden of dat de tapijten met kleurstoffen zijn bewerkt, een goede berber heeft altijd de volgende kenmerken:

• Fluffy structuur

• Van 100% pure wol

• Ivoorkleurige basis (met of zonder kleurrijke print)

• Geometrische patronen (die niet helemaal strak zijn)

• Vaak kwastjes op de uiteindes van de tapijten

• Meestal hoogpolig

• Slijtvast en duurzaam

De top drie van het berber tapijt

De ene berber is de andere niet. Er bestaan allerlei soorten en kwaliteiten. Sommige daarvan verlaten Marokko niet; die zijn voor binnenlands gebruik. Er is echter een top drie die internationaal is doorgebroken:

• Beni Ouarain (ivoorwitte achtergrond en donkere strepen)

• Beni Mguild (kleurverloop, richting pastel)

• Azilal (creatieve patronen)

Woonstijlvriendelijk

De meeste mensen die een berber tapijt voor ogen hebben, gaan kiezen tussen een berber, een kelim vloerkleed en een Perzisch tapijt. Het grote verschil tussen een kelim en een berber is de weeftechniek. Daar waar een berber geknoopt en hoogpolig is, daar is een kelim plat geweven. Het verschil tussen een Perzisch tapijt en een berber is de locatie. Een Perzisch tapijt komt steevast uit Iran. Die kan trouwens minder interieurstijlen bekoren dan de berber. Door de ivoorwitte hoofdtint van een berber past hij in bijna elke interieurinrichting. Of dat nu de Scandinavische woonstijl is, of een landelijke. Een berber tapijt doet het uitstekend bij woonstijlen die natuurlijke materialen benutten. Een berber is een allemansvriend voor de meeste vloeren in je huis. In een kinderslaapkamer is hij knuffelzacht, in je eigen slaapkamer verwent hij je blote voeten en in de woonkamer verzacht hij de sfeer.

Houd je berber tapijt zo schoon mogelijk

Een klein minpuntje van een berber is de schoonmaak ervan. Dat komt vooral door het wollige karakter. Toch is het belangrijk dit tapijt zo nu en dan een beurt te geven. Met de stofzuiger er even overheen is dan onvoldoende. Heb je iets laten vallen op het tapijt? Dan is ‘t het beste om de vlek te deppen met water waaraan je een beetje azijn hebt toegevoegd. En als je tapijt echt zichtbaar vies is, dan is een professionele reiniging dé oplossing.

Nét echt maar wel een stuk goedkoper

Dan de prijs. Dat wordt wel schrikken. Want een echt handgeweven berber tapijt kan al snel naar de 1000 tot 1500 euro klimmen, zeker eentje van formaat en ambachtelijk gemaakt als Beni Ouarain, Beni Mguild of Azilal. Als je op je budget moet letten, kun je altijd nog kiezen voor een look-a-like. Dan word je wel opgescheept met een polyester tapijt en dus geen tapijt van schapenwol. De naam ‘berber’ is ook niet echt gepatenteerd. Dat betekent dus dat een machinaal geweven tapijt uit bijvoorbeeld China ook soms gelabeled gaat als berber. Zoek jij nog een vloerkleed wol? Bekijk dan nu het gehele assortiment op de website!

Over de auteur

Gerelateerde berichten