Woninginbraken vormen een ernstig probleem dat de veiligheid en het welzijn van talloze mensen aantast. Het idee dat een vreemdeling ongewenst je persoonlijke levenssfeer binnendringt en waardevolle bezittingen steelt, kan leiden tot gevoelens van angst en onzekerheid. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op woninginbraak te verkleinen. In dit artikel delen we zeven waardevolle tips die je kunnen helpen je woning veiliger te maken en potentiële inbrekers af te schrikken.

Versterk je sloten en deuren 

Een van de meest effectieve manieren om woninginbraken te voorkomen, is het investeren in sterke sloten en deuren. Zorg ervoor dat al je buitendeuren voorzien zijn van stevige sloten, bij voorkeur met het SKG-keurmerk. Het is zeer verstandig om een door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) goedgekeurd hang- en sluitwerk te gebruiken. Dit soort sloten worden vaak gebruikt bij stevige kunststof raamkozijnen als bijvoorbeeld bij https://www.kunststofbouwmateriaal.nl/kunststof-kozijnen/kunststof-raamkozijn. Daarnaast kunnen extra maatregelen, zoals het installeren van een anti-inbraakstrip of een meerpuntsvergrendelingssysteem, de beveiliging van je woning aanzienlijk verbeteren.

Maak je woning goed verlicht

Goede verlichting is een eenvoudige maar effectieve manier om potentiële inbrekers af te schrikken. Zorg ervoor dat de buitenkant van je woning goed verlicht is, vooral bij de ingangen en andere kwetsbare punten. Beschik jij over een mooie tuin? Overweeg het gebruik van bewegingssensoren, zodat de verlichting automatisch inschakelt wanneer iemand zich in de buurt van je woning bevindt. Ook is het slim om een lichtje aan te laten als je even de deur uitgaat. Daarvan krijgt de inbreker een bewoonde indruk!

Installeer een alarmsysteem 

Het hebben van een alarmsysteem kan een zeer effectieve afschrikmethode zijn tegen inbrekers. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen beschikbaar, variërend van eenvoudige doe-het-zelf systemen tot geavanceerde professionele beveiligingssystemen. Het zichtbaar tonen van stickers en borden die wijzen op de aanwezigheid van een alarmsysteem kan ook helpen om potentiële inbrekers af te schrikken. Vertrouw je iets niet, zie je iets verdachts of heb je het sterke vermoeden dat iemand op het punt staat om in te breken? Bel dan altijd 112. 

Verstop geen sleutels buitenshuis 

Het verstoppen van reservesleutels onder een bloempot of steen bij de voordeur lijkt misschien een handige oplossing voor het geval je je sleutels binnen hebt laten liggen. Echter, het is van cruciaal belang om te begrijpen dat dit een zeer onveilige praktijk is. Hoewel het verleidelijk lijkt om een toegangspunt te creëren voor jezelf, maken deze geheime sleutelplekjes het inbrekers juist bijzonder gemakkelijk om je huis binnen te dringen. Inbrekers zijn vaak slim en ervaren genoeg om dergelijke verstopplaatsen te ontdekken. Doe dit dus niet!

Leg kostbaar bezit uit zicht

Haal je kostbare bezit uit het zicht, zoals een iPad op je kamertafel, laptop op je bureau of dure sieraden op je nachtkastje. Zo geef je namelijk een dief te makkelijk een indruk van wat er in jouw huis te halen valt en heeft hij of zij weinig tijd nodig om een snelle buit te halen.

Maak je huis ook geen aantrekkelijk doelwit door een briefje met ‘ik ben even weg’ op je deur te hangen, als je even boodschappen doet en een pakketje verwacht. Inbrekers grijpen hun kans als ze dit zien. Je kunt dit beter voorkomen, dan genezen!

Maak afspraken met buren of vrienden

Tijdens de vakantieperiode is het gezegde ‘beter een goede buur dan een slechte vriend’ bijzonder relevant. Vraag een behulpzame buurman of vriend(in) om tijdens je afwezigheid regelmatig de verlichting in je huis aan te doen, terwijl ze ook zorgen voor het water geven van je planten en het opruimen van de post bij de voordeur. Deze persoon kan tevens een waakzaam oogje in het zeil houden. Op deze manier wordt het minder voor de hand liggend dat je niet thuis bent. Naast het inschakelen van de lampen, kan je buurman ook zo nu en dan de gordijnen openen en sluiten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.