De kostprijs van de inboedelverzekering wordt bepaald door best een aantal verschillende factoren. Veel mensen zien best een beetje op tegen het afsluiten van de inboedelverzekering. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat de kosten voor deze verzekering behoorlijk kunnen oplopen. Eigenlijk zijn deze relatief hoge kosten best logisch. De inboedel waarover je beschikt vertegenwoordigt namelijk in de praktijk een behoorlijk significante waarde. Veel mensen schrikken hier een beetje van, maar dat is echt waar. Wil jij toch graag niet al te veel geld moeten betalen voor jouw inboedelverzekering? Dan maken de tips op deze pagina je duidelijk hoe ook jij met zekerheid de goedkoopste inboedelverzekering kan afsluiten.

            Tip 1: Bepaal een realistische waarde voor je inboedel

De eerste tip met betrekking tot het afsluiten van de goedkoopste inboedelverzekering is het bepalen van een realistische waarde voor de inboedel die moet worden gedekt. Dit is echt ongelofelijk belangrijk. Veel mensen laten hun inboedel overwaarderen in de hoop dat ze op die manier meer geld zullen ontvangen van de verzekeraar wanneer er zich een schadegeval voordoet. Op dit vlak stellen zich echter verschillende problemen, namelijk:

  1. Het verzekeren van de inboedel voor een te hoog bedrag is niet toegestaan;
  2. Bij een schadegeval zal een expertise het te hoog verzekerde bedrag altijd aanwijzen;
  3. De verzekeringspremie van je inboedelverzekering wordt er sterk door verhoogd;

In eerste instantie mag het dus misschien wel interessant lijken om een hogere waarde te kleven op je inboedel, dat is het in de praktijk zeker niet. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat de goedkoopste inboedelverzekering afsluiten op die manier erg lastig wordt.

            Tip 2: Heb je wel echt nood aan een dekking voor onderweg?

Standaard geldt bij het afsluiten van een inboedelverzekering dat er bij stil moet worden gestaan dat enkel en alleen de inboedel in huis is gedekt. Dat kan in de praktijk vervelend zijn voor mensen die vaak onderweg zijn. Veel meer dan vroeger is het namelijk zo dat we bijvoorbeeld onderweg werken. Daarvoor kan een dure of laptop zijn vereist. Wanneer je deze meeneemt onderweg loop je daardoor steeds het risico dat ze verloren gaat of wordt gestolen.

Bovenstaande is een probleem dat zich heeft gesteld bij veel (zaken)mensen en waar verzekeraars graag een oplossing voor wilden aanbieden. Die oplossing is er gekomen onder de vorm van een uitbreiding op de inboedelverzekering. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je ook bepaalde spullen kan laten dekken die je meeneemt onderweg. Enkele klassieke voorbeelden van dergelijke spullen zijn de volgende:

  • Laptops;
  • Smartphones;
  • Tablets;

Voor alle bovenstaande systemen geldt dat ze zich kenmerken door een vrij hoge kostprijs. Bovendien zijn ze vrij eenvoudig te stelen. Eén enkel onbewaakt moment kan voldoende zijn om je favoriete systeem kwijt te raken. Zou je graag in dat geval willen kunnen rekenen op een tussenkomst vanuit je verzekeraar? Dan zal je kunnen vaststellen dat het altijd een must is om daarvoor een aanvullende dekking af te sluiten. Let wel op, zo’n dekking gaat uiteraard gepaard met extra kosten. Het afsluiten van de goedkoopste inboedelverzekering kan door de aanwezigheid van deze extra dekking dan ook een stukje lastiger worden gemaakt.

            Tip 3: Kies voor een bundel met de opstalverzekering

Ben je eigenaar van het vastgoed waarvoor je een inboedelverzekering wenst af te sluiten? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een bundel met een opstal- en inboedelverzekering. Het afsluiten van een dergelijke bundel zal er in de praktijk voor zorgen dat je haast gegarandeerd kan rekenen op een interessant financieel voordeel. Bovendien beschik je bij een schadegeval, bijvoorbeeld als gevolg van een brand ook slechts over één enkel aanspreekpunt. Dit financiële en praktische voordeel zorgt ervoor dat heel wat mensen tegenwoordig voor hun goedkoopste inboedelverzekering en eigenlijk ook opstalverzekering vooral kijken in de richting van een dergelijke bundel.

            Tip 4: Voer een vergelijking uit bij diverse verzekeraars

De goedkoopste inboedelverzekering vinden is in de praktijk ook altijd een kwestie van je te verzekeren van een goed beeld van de inboedelverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. De prijs die je zal betalen bij de ene verzekeraar is namelijk een stuk lager dan bij de andere verzekeraar het geval is. Bovendien kunnen ook de mogelijkheden waarover je beschikt niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Ondanks het feit dat jouw focus bij het afsluiten van de verzekering voor je inboedel wellicht is gelegen op de kostprijs moet het gezegd dat ook de kwaliteit van de dekkingen uiteraard erg belangrijk is. De beste prijs-kwaliteit verhouding waarvan sprake kan zijn voor een inboedelverzekering wordt in de praktijk altijd bepaald op basis van de verzekeraar die wordt aangesproken.

            Tip 5: Laat je inboedelverzekering regelmatig herbekijken

Tot slot moet het gezegd dat het afsluiten van de goedkoopste inboedelverzekering in eerste instantie je niet automatisch de interessantste prijs en mogelijkheden garandeert voor de volledige verzekeringsperiode. Zoals bij het merendeel van de verzekeringen het geval is geldt ook voor de inboedelverzekering dat je situatie na verloop van tijd kan veranderen. Misschien is er bijvoorbeeld wel heel wat extra waarde aan de inboedel toegevoegd? Of misschien heb je een belangrijk en duur kunstwerk verkocht waardoor de inventariswaarde van je inboedel aanzienlijk is afgenomen. Al deze verschillende situaties vereisen een aanpassing aan de inboedelverzekering. Althans wanneer je niet zomaar teveel geld wil betalen. Het aan het begin afsluiten van een goedkope inboedelverzekering is dan ook eigenlijk nog maar het eerste waar je aandacht aan zal willen besteden. Zoals elke verzekering geldt ook voor de inboedelverzekering namelijk dat ze op regelmatige basis moet worden herbekeken. Enkel en alleen wanneer je dat doet is het namelijk zo dat je niet alleen voor even, maar wel voor altijd kan blijven rekenen op de meest interessante verzekering voor het verzekeren van jouw inboedel. Bij elke grote verandering in situatie, zoals bijvoorbeeld een grote verkoop of een grote aankoop is het opnieuw bekijken van je inboedelverzekering zeker een must. Hou je hier rekening mee? Dan zal je kunnen vaststellen dat je niet alleen altijd bent verzekerd van de goedkoopste inboedelverzekering, maar ook van de interessantste.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.