De Ilex maximowicziana Kanehirae is een winterharde plant die weinig onderhoud en verzorging nodig heeft. Het behoort tot de soort Ilex die veelvuldig worden gebruikt als buxusvervangers. Zoals u misschien weet heeft de buxus het de laatste jaren zwaar te verduren. Het wordt aangevreten door de buxusmot waardoor het maar een kale bedoening is. Alsof dat nog niet genoeg is lijdt de buxus ook onder diverse schimmelziektes. Onder andere deze haagplant is daarom een prima vervanger voor deze eens zo populaire haagplant. De Ilex maximowicziana Kanehirae kan worden aangeplant als haag, solitair of goede sier maken in een pot op het terras. Omdat het winterhard is kunt u het hele jaar door genieten van glimmende, donkergroene blaadjes die een beetje spits toelopen.

Het fraaie uiterlijk van de Ilex maximowicziana Kanehirae

Behalve het mooie blad kent de Ilex maximowicziana Kanehirae nog een belangrijk kenmerk. In het vroege voorjaar verschijnen er kleinschalige, witte bloemetjes aan deze heester. Na de bloeiperiode worden deze vervangen door kleine, zwarte besjes waar vogels zich graag aan tegoed doen. Zo brengt de Ilex maximowicziana Kanehirae ook volop leven in de brouwerij. Let wel, de besjes hebben bij inname door andere dieren of mensen lichtgiftige bijwerkingen. De Ilex maximowicziana Kanehirae groeit gemiddeld zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar en bereikt een totale hoogte van anderhalf tot twee meter. Deze snelste groeier van de Ilex familie heeft vele en goede vertakkingen. Het kan het gehele jaar door worden aangeplant, behalve tijdens een vorstperiode. 

De Ilex maximowicziana Kanehirae snoeien

De Ilex maximowicziana Kanehirae kan op iedere standplaats worden aangeplant. Om het tijdens het aanplanten een goede start te geven kunt u wat rododendrongrond toevoegen. Omdat de Ilex maximowicziana Kanehirae een relatief snelle groeier is wordt één tot twee keer per jaar snoeien geadviseerd. Dit kan in de periode tussen mei en september. Zorg er wel voor dat dit op een bewolkte en niet al te warme dag wordt gedaan. Hierdoor is de kans op verbranding van het jonge blad namelijk het kleinst. Het is geschikt voor iedere snoeivorm. Wanneer u het solitair hebt aangeplant kunt u de Ilex maximowicziana Kanehirae bijvoorbeeld ook in een mooie bolvorm snoeien. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.