Ben jij van plan je huis te verbouwen of wil je een nieuwbouwwoning kopen? Dan is het handig om deze kosten te betalen uit een bouwdepot. Een bouwdepot is een aparte rekening waar een deel van je hypotheek op wordt gestort. Wat is een bouwdepot precies? En wat zijn de voor-en nadelen ervan? Dat kun je hieronder verder lezen!
Een bouwdepot
Als jij een nieuw huis koopt of je huis laat verbouwen. Dan kun je dit via de hypotheek laten financieren. Althans een deel. Dit kan natuurlijk alleen als jij wel een hypotheek hebt. Heb jij deze nog niet? Denk dan aan een hypotheek aanvragen. Het deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw van je nieuwe huis of voor de verbouwing wordt dan in een bouwdepot gezet. Een bouwdepot is als het ware dus een soort potje dat speciaal gereserveerd staat voor de bouw of de verbouw van je huis.
(Ver)bouwen met je eigen geld
Je kunt ervoor kiezen om te gaan bouwen of verbouwen met je eigen geld en het bouwdepot achterwege te laten. De voordelen hiervan zijn dan dat er geen deadline aan je verbouwpotje zit. Ook hoef je geen rente- en aflossing te betalen op deze nieuwe lening en als laatste voordeel hoef je de facturen niet naar je geldverstrekker te versturen.
Naast de voordelen zijn er ook nadelen. Wanneer je geen bouwdepot gebruikt, is het handig om voldoende spaargeld op zak te hebben. Je betaalt de gehele (ver)bouwing zelf en dit is niet goedkoop. De geldverstrekker gaat uit van de marktwaarde voor de (ver)bouwing. Hierdoor kom je minder snel terecht in een lagere risicoklasse en kun je helaas minder snel profiteren van een lagere rente op je hypotheek. Een groot nadeel.
(Ver)bouwen met een bouwdepot
Het grootste voordeel van (ver)bouwen met een bouwdepot is dat je het niet allemaal uit eigen zak hoeft te betalen. Dat klinkt toch lekker? Ook kom je met een bouwdepot wel sneller in een lagere risicoklasse. Dit komt doordat de marktwaarde na de verbouwing hoger is dan zonder verbouwing. Over het bedrag, uit het bouwdepot, dat je niet hebt opgenomen, ontvang je rentevergoeding. Dit scheelt in de hypotheekrente die je moet betalen, want dit geld wordt hierin verrekent door de geldverstrekker. Ook kun je de facturen makkelijk en direct laten declareren bij de geldverstrekker.
De nadelen van een bouwdepot zijn er ook. Je hebt vaak alsnog eigen geld nodig, want meestal is een verbouwing niet 100 procent gedekt door het bouwdepot. Ook betaal je over het geld dat je leent, rente. Een bouwdepot moet je meestal binnen 2 jaar gebruikt hebben. Dit hangt af van de voorwaarden bij de geldverstrekker.
Wel of geen bouwdepot?
Een bouwdepot kan voor veel mensen een grote hulp zijn bij de bouw of verbouwing van hun huis. Het heeft dan ook veel voordelen en maar kleine nadelen. Denk jij erover om een bouwdepot in te schakelen? Zorg er dan voor dat je goede afspraken en voorwaarden maakt met de geldverstrekker en dat er geen onduidelijkheden zijn.
Laat een antwoord achter