Hard en zacht water lijken op het blote oog exact hetzelfde. De een is niet vloeibaarder dan de ander. Maar wat zijn nou de grootste verschillen tussen hard en zacht water? In dit artikel krijg je daar meer informatie over.

Hard water

Hard water wordt ‘hard’ genoemd vanwege het hoge gehalte kalk, calcium en magnesium wat in het water zit. Het grondwater wat in Nederland gewonnen wordt, is van nature rijk aan kalk, doordat het vroeger in de zee lag. Hierdoor zijn er diverse kalklagen ontstaan door de opeenstapeling van schaaldieren. Door al het kalk wat op de normale grond is gaan opstapelen en de zeespiegel die is gaan stijgen, zijn deze twee gaan mengen. Hierdoor is de kalk opgenomen in het water.

Nadelen hard water

Hard water heeft niet zo’n groot effect op het lichaam in kleine hoeveelheden. We hebben het juist nodig om te kunnen overleven. Maar hard water wordt pas echt nadeliger als het gezuiverd is tot leidingwater. Dan kan er kalkaanslag ontstaan op jouw kraan, douchekop, of tegels en op verschillende apparaten die water gebruiken. Wordt de kalkaanslag te veel, dan kunnen er gevolgen ontstaan voor je gezondheid. Het is dus verstandig om een waterontharder te kopen bij Soft Water Systems. Zij hebben een ruime keuze aan waterontharders voor in jouw huis.

Zacht water

Zacht water wordt ‘zacht’ genoemd omdat het een lage concentratie heeft van kalk, calcium en magnesium. Zacht water is bijna niet te vinden in de Nederlandse natuur door de vele lagen kalk die in de grond zitten. Er zijn daarom grote zuiveringsinstallaties in Nederland om al het grondwater te zuiveren en deels al te ontharden.

Nadelen zacht water

Zacht water is niet slecht voor je gezondheid, maar als het water té zacht is, kan het vuil niet goed van je lichaam af doordat de kleine kalkdeeltjes het vuil niet mee kunnen nemen. Zacht water is ook niet goed voor het wassen van kleren. Doordat het wasmiddel niet kan hechten is het vuil veel moeilijker weg te spoelen. Er kunnen ook kleine vlekjes op je huid komen als je zacht water gebruikt. Alle Nederlandse waterbedrijven moeten van de overheid voldoen aan de eis van 5,6 dH, tenzij het water van nature al zacht is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.